Bence
alüminyum menteşe profili diye ararsan kanadı merkezli olan profiller de var.
https://images.app.goo.gl/esJrhRQxhcNEaDATA
Metal metal ile calisirken tolerans yeterince az olmazsa surtme ve vurmalardan dolayi iki parca da cabuk asinir. Hem kanali hem kendini bozabilir. Ozellikle de diregin kanalini bozabilir. direge butunlesik ise bence pek iyi olmaz.
Bu sebeple plastik olmasinin yerinde olacagini dusunuyorum. Plastik uyumsuzluklari esneyerek sonumleyeceginden metal kanala zarar vermez, kendi de kolay kolay asinmaz.
Dolayisi ile plastikten olmasi sart. Naylon ( pom yada delrin turevleri ) muhtemelen gerekli olan malzeme. UV dayanimlari dusuk olsa da muhtemelen gunese o derece maruz kalmayacaklardir.
Benim soyle bir onerim olabilir. Cok da kolay yapilir:
Ekte bir resim olmali.
Malzemeler
1 - delrin cubuk.
2 - polyester kolon serit ( dosemeci literaturune gore ). yelkencesini bilmiyorum.
Uygun capta delrin cubuk alinir. tam uygun cap bulunamiyorsa da bir tik buyuk cap alinip tornada kolaylikla capa indirilebilir.
Kullanilacak polyester seritin genislici 3 cm ise, delrin cubuktan 5 cm uzunlukca parca kesilip, ortasina 3.5 cm genisliginde ve serit et kalinliginin 1.5 kati derinliginde bir kanal acilir.
Uygun uzunlukta bir polyester serit ( yada baska uygun bir serit ) yelkene loop (turkce de nasil derim bilemedim bir an ) seklinde dikilir.
delrin cubuk yelken kanalina sokulurken bu serit delrin uzerindeki kanala gecirilir.
pprc plastik temiz su borulari polipropilen turevinden yapilir. Yoklukta delrin yerine kullanilabilir. Eger kanal capi 20mm ise, 20'lik pprc boru bu kanala uyabilir.
3 metrelik boru yok parasina alinip, 15 liralik pprc boru makasi ile istediginiz kadar cok halka kesebilirsiniz. Ayni delrin parcayi, bu halkalar arasina uybun bir cubuk gecirerek de yapabilirsiniz.
Benim aklima bu geldi. Eger direk kanalindaki aciklik polyester seridi kesmeyecek sekilde yumusak kenarlara sahipse ( mantiken oyle olmali ) bence gayet ise yarar.
Ilerde yan cizerlerse de geri donulmez bir hata da degil.
Tanidik bir tornaci ile 15 dk de 10 tane parca yapilabilir.