Gönderen Konu: Yelken Direği Montaj Parçaları İmalatı-Başlangıç (Direk Tepesi,dibi vs )  (Okunma sayısı 6378 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.325
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo

Tekne yapımından iş keşke kontrplağı kesip yapıştırmakla bitse  :@ Ahşap ustasından dönüp,macun ustası ordan boyacı vs vs oldunuz ya,bunların yanına şimdi yeni mezhiyetler ekliyoruz  :gk

Başlangıç seviyesi Autocad teknikeri  :di ve geniş kapsamlı paslanmazcı :)

Yelken direğini aldık koyduk teknenin yanına.




İş sadece bununla bitmiyorki. Keşke bu direği tekneye diksek iş bitse,yani ben öyle zannetmiştim desem yanılmam.Önce direğin ölçülerini alarak başladık. 111 mm x 74 mm bizim direğin ölçüleri. Boyuda 7 metre 10 cm geldi.
Önce liman liman,google google gezip kafada fikirler oluşturulmaya başlandı.Teknelerdeki direk donanımları incelendi.Nasıl bağlanmış,nasıl tepesi yapılmış neler kullanılmış,ne kalınlıkta kullanılmış hepsi incelenip özümsendi. Bu arada teknemizin planlarını yabana atmadık tabi ama ücretsiz plan olduğu için detay azdı.
Sonra kararlarımızı verdik.Direk tepesi nasıl olcaktı,direk dibi bağlantısı nasıl olucaktı,kaç tane ıstralya bağlantısı olacaktı hepsini güzelce bir kağıda döktük ölçülü bir şekilde.

Beni bilenler bilir ben sanayiyi,özellikle Bursa Küçük Sanayi'yi çok severim  :on Vaktim zamanım varsa da istediğim işi yaptırmadan çıkmam.Daha önce işini çok iyi yaptığını bildiğim,ayrıca bebeklik arkadaşımın çalıştığı yerde tüm kesim,büküm işlerini halledicektim bu bilgi vardı elimde. Ama bu kağıda dökülen bilgileri cnc lazer makinesi dediğimiz arkadaş okuyamıyor o hali ile.

Birde benden size tavsiye arkadaşım olduğu ve bunu bana söylediği için ben biliyorum,ama söylemesede biliyordum zaten. Sanayi gibi yerlere gittiğinizde iş yaptıracaksanız şuna dikkat edin. Sizin işiniz daima küçük iştir. Sizinle pek uğraşmak vakit kaybetmek,aletlerde sıraya sokmak istemezler.Sizin 100 liralık büküm işiniz vardır. O sırada bir otomotiv yan sanayi firmasından büküm işi gelir,sizin için koca makinenin kalıplarını değiştirmezler bu iş doğru olmasada böyledir.Ne anlatacağım, şimdi ben nasıl olsa çocukluk arkadaşım yapar diyip kağıtla birlikte gitseydim emin olun o işi yaptıramazdım.Ben oranın işleyişini bildiğim için en verimli şekilde,en az zamanla işimi bitirmeyi hedefledim. Sizlerede tavsiyem bu hem maliyeti düşürürsünüz,hemde işinizi yaptırabilirsiniz.
Ben kağıttaki ölçüleri autocad programı ile güzelce çizdim, ve kullananılabilecek en küçük parçaya göre yerleştirdim. Çünkü oraya gittiğimde sipariş üzerine kesim yapılan parça olduğunda benide kalırsa bir köşesine atabilecekti.



Kalınlık olarak 3 mm kullanmak istedim. İçim biraz rahat olsun parçalara güveneyim diye.Çizimim ile yanına gittim ve çizimi sıraya soktum. Yani bu kalınlıkta,bu malzemede kesim olacağı zaman benim kesimimde yapılacaktı. 1 haftaya yakın bekledim.

Birde tasarım yaparken mümkün olan en kolay şekilde parçanın oluşmasını istedim.Örnek vermek gerekirse direk tepesi, bu parçayı bölüm bölüm kestirip sonra kaynakçı arayıp kaynak yaptırıp vs vs uğraşmak mı daha kolay olur yoksa hemen U yaptırıp makaralar için delik delerek mapalar takmak mı kolay olur ? Tasarım yaparken bunlara dikkat etmek te önemli.Birde birer tanede olsa yedekli yapabilmek güzel oluyor.

Neyse 1 hafta bekledikten sonra arkadaşım beni aradı,kesimin bitti gel bükümlerinide yapalım diye. Bir öğleden sonramı ayırdım.Ana parçaların bükümleri bitti. Ne var bu ana parçalarda

1 Adet Direk Tepesi
2 Adet L şeklinde Direk Dibi
1 Adet Hareketli yeke kolu bağlantısı
7 adet Istralya teli tekne bağlantı parçası
7 Adet Istralya teli direk bağlantı parçası
Bu parçalar gerek civata gereksede vida ile direğe ve tekneye monte edilecekler,hangisinin hangi metrik ölçüde civata ile monte edileceği dahi yazıyor kağıdımda ama şimdi o uzun iş  :on
















Diğer detaylı parçalar ise bumba bağlantı parçaları. Bu parçaların kaynak ve torna işleri olduğu ve onlarsız yapılamadığı için bu parçaların detaylarından ve yapılan işlemlerinden daha sonraki yazılarda bahsedeceğim. Ancak parçalar şimdilik bunlar.Aşağıdaki parçalara ilave 15 cmlik bir paslanmaz boru ile bumba ile direğin bağlantısı olacak kendileri.



VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

msceylan

  • Usta Rehber
  • *****
  • İleti: 1.450
  • Ad Soyad: M.Sedat Ceylan
  • Bulunduğu İl: Ankara
  • Doğum Yılı: 1972
 :onay :onay
Volkan gayet güzel görünüyor


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
13 Yanıt
13525 Gösterim
Son İleti Mayıs 01, 2015, 05:58:32 ÖS
Gönderen: celenoglu
18 Yanıt
9604 Gösterim
Son İleti Kasım 07, 2013, 11:16:17 ÖÖ
Gönderen: tcgberk
5 Yanıt
9844 Gösterim
Son İleti Şubat 07, 2021, 04:24:22 ÖS
Gönderen: fedorac0re
4 Yanıt
12283 Gösterim
Son İleti Eylül 04, 2016, 07:23:16 ÖS
Gönderen: torvan
5 Yanıt
5209 Gösterim
Son İleti Mayıs 01, 2014, 09:41:39 ÖS
Gönderen: akat
7 Yanıt
7333 Gösterim
Son İleti Eylül 26, 2014, 01:36:21 ÖS
Gönderen: alpayelmas
5 Yanıt
6483 Gösterim
Son İleti Eylül 01, 2015, 04:37:03 ÖS
Gönderen: Ahmet OKUR
19 Yanıt
12535 Gösterim
Son İleti Eylül 29, 2021, 05:19:09 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
31 Yanıt
19192 Gösterim
Son İleti Temmuz 05, 2018, 06:38:50 ÖS
Gönderen: TolgaS