Gönderen Konu: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?  (Okunma sayısı 5336 defa)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« : Temmuz 12, 2020, 11:13:04 ÖÖ »

Malum burada çoğunluk kontrplak - elyaf epoksi laminasyon konusunda uzman; ama cam elyaf boru yapmayı deneyen oldu mu bilmiyorum. Benim adaş yapmıştır, başka var mı bilmem.

Ben yine sorayım.

İç çap 12 mm 2.5  3 metre borulr yapmayı düşünüyorum. Akşam bir tane denedim.

Elyaf örgü hortum var. Bunu 12mm dış çap alüminyum boruya geçirdim. Geçirmeden önce borunun yüzeyini iki kat kalıp ayırıcı ile sıvadım. 15 dakika ara ile yapın diyor. Küçük sünger rulo ile bir kat sürdüm.

15 dakika bekledim, bir kat daha.

20 dakika sonra elyafı boruya geçirdim. epoksiyi hazırlamıştım (laminasyon epoksi, döküm değil; doğru mudur?). Çatıda çalıştığım için sıcak ve nemli. 2 saatte kürleşen epoksi 20 dakikada ısınmış, sürerken başladı yapışmaya.

Neyse, az geldi zaten. Bir parti daha.

Elyaf şeffaflaşıp neredeyse görünmez olana kadar epoksi sürüyorum, yine mini sünger rulo ile, azar azar. Alüminyum boru görünüyor, sırf alüminyum boru imiş gibi.

Bütün boruyu sıvadım. O kuruma nedeni ile belki bazı yerlerin için biraz kuru kalmış olabilir.

Sabaha kadar bekledi. Eh fena sayılmaz ilk deneme için ama, boru ayrılmıyor; çıkacak gibi de görünmüyor.

Birkaç yerde alt tarafta damlalar birikmiş.Zımparaldım. Bütün boruyu boydan zımparaladım. Alüminyum görünmeyene kadar zımparaladım. Bir kat daha sürdüm. kuruyor.

Toplamda ne kadar ne kadar epoksi sürmeli? Ben laminasyonda birebir kullanıyorsunuz diye biliyorum, yani ağılık olarak. Ona göre hazırladım, ama o dişinin kovuğuna bile yetmedi.

Elyaf örgü metresi 15 gram falan. 35 gram hazırladım. Yarısını bile ıslatmadı; bir de kurudu hemen. 50 gram daha hazırladım. Anca bir kat tamam oldu. Sabah 30 gram daha süürüdüm ikinci kat.

Toplam silindir hacmi hesabı mı yapmalı. Yani, 12mm iç çap ile 1+12+1 yani 14 mm dışa çap bitmiş silindirlerin hacmi arasındaki fark kadar mı kullanmalı epoksiyi?

En önemlisi de, kalıp nasıl çıkaak? Neden çıkmaz. Çıkarmak içi nne yapmalı. Islayayım mı, yağlayayım mı, üfleyeyim mi?

Unutayım mı?

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 684
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Cam Elya Boru Nasıl Yapılır
« Yanıtla #1 : Temmuz 12, 2020, 01:02:06 ÖS »
Abi o boruyu insan gucuyle cikartamazsin. Neden cikartamazsin sorusunun cevabi ise, cekme. Kimyasal reaksiyon sonucu epoksi de polyester de ceker. Epoksinin cekmesi cok cok azdir. Ancak yine de ceker. Simdi aluminyum boru 12mm capinda. Mantiken ustune yaptigin elyaf'in ic capi da 12mm olmali. Ancak reaksiyon, isinma soguma sonucunda elyaf 11.95 mm ye kuculmeye calisiyor. Aluminyum ise buna direniyor ve aralarinda cok ciddi bir surtunme olusuyor. Bu surtunme kuvvetini butun boruya yayarsan, bir insanin cikarmasi mumkun degildir. kalip ayirici da bu noktada isini kolaylastiramaz. Cunku dibine kadar frene basilmis  bir arabanin tekerini cevirmeye calismak gibi bir durum yasadigin.

Su sartlarda yapabilecegin en iyi sey, bir sekilde bir noktadan civi ile tornavida ile vs, kalip ve fiber arasina ufak bir aralik yapip, hava tabancasi ile buradan hava basmak. Saglam hava basarsan bu ayrilmayi saglar. Ancak hava basiyorken bir yandan da fiber boruyu cekmen lazim ki cikartabil. Baska umut gormuyorum :)

Peki ne yapabilirsin? aluminyum boruya herhangi birsey uygulamadan once boydan boya yaglayip strec film sar. Strec filmi, yay sarar gibi, %20'si ust uste binecek sekilde komple sar boruya. Boru yagli olacagi icin sarmak biraz zahmetli olacaktir tabi. Ama yapacak birsey yok.

Borunun bir ucunda bu strec film altina hava basabilecegin bir boru sok. normal kompresorlerle kullanilan mavi/turuncu hava borulari is gorur. kompresore baglaman kolay olur.

Streci siki ve tok bi sekilde sarmaya bak mutlaka. Ardindan kalip ayirici sur ve fiber uygulamani yap. Recine kurlendikten sonra strec altinda biraktigin borudan kompresorle hava basarken bir yandan da fiber boruyu cekerek cikarmaya bak. Kolayca gelmesi gerekir.

Boruyu nasil yapman gerektigine gelirsek.  Amac cok onemli. Kimisi boru cok esnesin ama hic kirilmasin ister, kimisi boru minimum esnesin ister.. boruyu zorlayacak yukleri dogru anlamak da onemli.

Borunun minimum esnemesi icin, boru boyuna dogru mumkun oldugunca cok duz elyaf uzanmali. Bu elyaflar boru bir tarafa esnemeye calistiginda gerilerek esnemeyi absorbe eder. Boylece boru daha az esnek olur.

Ote yandan, boru esneyebildigi kadar esnesin ama kirilmasin istiyorsan, Hazir orgu boru elyaflar gibi birbirine zit yonde yaylar seklinde elyafi boruya sarmalisin. Yay pitch'i ne kadar az ise boru o kadar esne olur. Esnemeyi daha az absorbe etse de yuvarlak seklini daha iyi koruyabilir. Pitch ne kadar fazla olursa, esnemeyi o kadar cok absorbe eder.
Yanibirbirine zit iki yay saracaksin. yay'in pitch'i esnemeye direnci ile seklini koruma arasinda bir balans verecektir.

Hem esnemesin hem seklini korusun istiyorsan, fiberglass buna uygun malzeme degil. cam fiberlerinin kendisi esner zaten.
Az esneme lazimsa, karbon fiber tek yok.

Eger uygun fiyatli unidirectional ( elyaflari tek yone uzanan ) karbon elyaf bulabilirsen, bunlari diregin boyuna dogru sararsin. sonra da bunun ustune oldukca az pitch'i olan zit iki yay seklinde cam elyaf sararsin, hem seklini iyi korur, hem de esnemesi oldukca az olur.

Yine de, kendin yaptigina degecek saglam bir fiber boru yapabilmek icin en sagliklisi unidirectional elyaf kullanman. Yoksa diregin yeterli dayaniklilik vermesi icin oldukca agir yapman gerekir.

Ideal sartlarda, bir cok elyaf'in en saglam oldugu oran, 100gram elyaf'a 60 - 70 gram recinedir. Ancak bunu sadece vakum infuzyon ile ulasabilirsin.  El yatirmasinda en iyi alabilecegin oran genelde 100gram elyaf'a 120 - 130 gram, cogu zaman da elde edecegin oran 100 gram'a 150 - 170 gram seklinde olacaktir.

Daha iyi oranlari elle yakalaman mumkun degil. Bu da, diregini gereginden zayif yapiyor. Soyle ki, elyaf'a recine suruyorsun. Recine, elyafin uzerinde bir katman olusturuyor. Diyelim en ustteki elyaflarin uzerinde ki 0.5mm recine tabakasi olustu. Boruya yuk bindiginde, en dis yuzeyi en cok yuke maruz kalacak olan yerdir. Dolayisi ile bu 0.5mm recine en yuksek yuke maruz kalir. Icinde elyaf bulunmadigi icin bu 0.5mm recine catlamaya mahkumdur. Catlak da herhangi bir malzemenin kanseridir. Bir kere catlak olustu mu, o catlak sadece buyur. Malzeme yarilana kadar da buyumeye devam eder. Bu yuzden kompozitleri elle yatirma yontemi, hassas yapi elemani yapmaya uygun degildir.

Bana sorarsan baya profesyonel sartlarda yapamayacaksan hazir boru almak daha mantikli. Eger hazir fiberglass veya karbon boruya ulasamiyorsan da, en temizi aluminyum kullanmak.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #2 : Temmuz 13, 2020, 10:05:22 ÖS »
Elyaf katmanı açmayı denedim, kırıldı. Daha doğrusu kağıt gibi yırtıldı.

- Birincisi: O kadar malzeme kullandıktan sonra boru karınlığı 0.5 mm yok.
- İkincisi (birincinin sonucu mu?). Oldukça yumuşak.

Örnek olsun diye iki adet ikişer metre hazır elyaf boru almışım daha önce. Et kalınlığı 1mm. Ama hakiki 1 mm. Deney tüpü gibi. Etli ve kalın. İçinde elyaf çok görünmüyor. Olduça boylamasına (herhalde 30 40 cm de bir tur atan belli belirsiz bir helezon yapıda) az sayıda 5 - 6 seçiliyor, elyaf görünüyor, o kadar.

Yani hava üfleme vs testi yapamadık.

Şöyle birşey denedim dün gece / bugün.

Aynı alüminyum boru üzerine 16mm plastik damlama su borusu geçirdim. Kalıp ayırıcı vs sürmedim. Yağlama tuzlama yok.
Örgü fiber oldukça esnek. Çekerke değil, iterek geçirince genişiliyor. 16 mm boru üzerine rahat ça geçti. Öncesinde yine iki kat kalıp ayırııc. Yine 15 dakika beklemece falan.

Denemek için kısa bir önek hazırladım, 80 cm falan. 30 gram epoksi. Karıştıırp hemen uyguladım.İlk kat zaten hemen kurudu. Onun üzerine elle, başka bir fiber kumaştan aldığım (file desem daha doğru) elyafları oldukça seyrek olarak asrdım. Üç dört kat, bolca epoksi.

Resimlerde önce siyah göreceksiniz; karbon fiber değil.Cam Fiber. Alüminyum boryu kolaylıkla çıkardım. Kalan boryua baktım, çok esnek. Onla oynarken baktım elyaf plastten ayrılıyor (ernk beyazlaşıyor). Yardı ettim (eğdim büktüm). Kolaylıkla ayrıldı (kısa olması da avantaj tabii.

Sonu.: Yine ve herşeye rağmen yine yumuşak. Ve ince tabii.

Bayatlamış olabilir mi? Geçen Kasım gibi almıştım. Sertleştiriciyi artırsam daha sert olur mu?

Yine oldukça ince ve kırılgan.





khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #3 : Temmuz 13, 2020, 10:08:56 ÖS »
siyah ve beyaz olan resim karışmış. Bu doğru olur umarım.


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2020, 01:39:34 ÖÖ »
Kıvam artırıcı eklemek sertleştiriyordu galiba. Perlit tozu ekleyip macun gibi yapmıştım iki kış önce. Sonunda sert bir malzeme olmuştu.

Kırpılmış elyaf daha iyi olabilir.

Hazır aldığım boru cam gibi şeffaf değil, donuk mat. Katkı olabilir. Biraz da zımpara var sanki?

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 684
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #5 : Temmuz 14, 2020, 11:08:31 ÖÖ »
Cok yumusak olmamasi gerek. Biraz gevrek olmali. Kapagini acik birakmazsan epoksinin raf omru baya uzundur. Belki karisimi tam iyi ayarlayamadin? hassas olcmen gerekir. Karisimi iyi ayarlayamazsan epoksi uygun sekilde kurlenmiyor ve neticede genellikle yumusak oluyor.

Ote yandan, 0.5mm yok gibi birsey. Onun da cogu recinedir. Gordugum kadari ile tek kat boru elyaf ve ustune bir iki sarim fitil elyaf gecmissin. Bu kadar az fiber ile saglikli boru elde etmen imkansiz. Zaten boru elyafinin elyaflari zigzag oruldugu icin, bence ekstra fiber sarmana gerek yok. Ancak en az 4 - 5 kat boru elyaf'i ust uste gecirmelisin ki en azindan 1.5 - 2mm kadar elyaf'in olsun. Ustune de recine gelince 2 - 2.5mm boru elde edersin. Bu muhtemelen yeterince saglam olur.

Yaptigin bir hata da bolca epoksi kullanman. Bolca kullanmana gerek yok. Elyaflar yeterince islansin tamamdir. Fazlasi hem agirlik, hem de malzemeye gevreklik katiyor, daha zayif oluyor.

Neticede elde ettigin borunun cam gibi seffaf olmamasi lazim. Epoksi cam elyafi cam gibi sonuc vermez. Cok yakindan bakarsan arkasini daha net gorursun, polisaj yaparsan daha da saydamlasabilir. Ama Cam gibi olmaz. Donuk mat goruntu normal. Muhtemelen icindeki recine oraninin dusuk, elyaf oraninin cok olmasindan kaynaklidir.

Laminasyon yaptigin recineye dolgu katilmaz. elyafi islatma yetenegi azalir yada kaybolur. Aksine mumkun oldugunca akiskan olmasini istersin ki elyaflarin mikro araliklarina daha iyi nufuz etsin.

Hazir borularin birkac cesidi var. En ucuz ve bol bulunani pultruzyon borular. Bunlarin da ucuzunda borunun capina sarilmis zigzag elyaflar pek bulunmaz. Bu borular sadece cekerek kopartmaya karsi dayaniklidir.  Egip bukmeye calisirsan kirilmaya musaittirler.

En iyi borular hem boyuna elyaflarin, hem capina elyaflarin sarildigi borulardir ki bunlar daha pahalidir. Yine de herseyde oldugu gibi ne kadar ekmek, o kadar kofte.

Bence kendi fiberglass borularini yapma fikri hala iyi bir fikir degil. Cunku daha profesyonel sartlarda ve yeterli ekipman/malzeme kullanarak yaparsan ancak verimli bir urun ortaya cikar.

Finalde tam olarak nasil bir kazanc bekledigini hatirlamiyorum fiberglass borudan. Ancak ben hala alternatiflere yonelmenin senin yararina olacagini dusunuyorum.

Eger aluminyum isini gormuyor, daha esnek birsey ariyorsan  sana bir fikir :
Kalorifer tesisatlarinda kullanilan, aluminyum folyo ve fiber orgu takviyeli pprc borular var. bu borular normal pprc borulardan daha saglamdir ve normal pprc boru kadar esnektir.

Esneklige ihtiyacin varsa fiber takviyeli pprc boru kullanabilirsin. daha rijitlik lazimsa bence hala aluminyum boru en iyi secenek.

Ben sahsen infuzyon yapamayacaksam fiber boru yapmaya girismezdim. cunku ortaya cikan malzeme ya dayaniksiz ya da agir olacak her turlu.

Sam Lighter

  • Çırak Üye
  • ***
  • İleti: 96
  • Ad Soyad: Sami ÇAKMAK
  • Bulunduğu İl: İstanbul
  • Doğum Yılı: 1975
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #6 : Temmuz 14, 2020, 11:11:34 ÖÖ »
  Merhaba Kadir bey;
 
  Yazılanları okuyunca aklıma direct balık kamışı geldi. Bir tavsiyede bulunmak isterim. İmkanınız var ise aliminyumun üzerine kuru ve temiz iken Talk pudrası sürün sonra koli bandını ters şekilde birbirine yapışacak şeklde sarın, bu kılıfın boruda hareket ettigine emin olun. Sonra ince bir kat sadece epoxy sürün kurusun ( elma şekerindeki dış kabuk gibi) bu kat ilerde saracagınız elyaf için alt tabaka oluşturacak. daha sonra sarmal şekilde, ters, düz döşeyerek bildiginiz elyaf döşeyip yapabileceginizi umuyorum.

  Yukarıdaki işlemi abilerimiz diyecegim (25-30 sene once), polyester recine cıkmadan eski kabloları eklemek ve zift kalıbı yapmak için yaparlardı. Kablonun sağlam yerinde yapar kabloları ekler, ek yerine kaydırıl, üsten delik delip, zift akıtırlardı. Şimdiki ısınınca büzüşen makorunlar misali.

  Saygılarımla...
 

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #7 : Temmuz 14, 2020, 01:12:24 ÖS »
Cok yumusak olmamasi gerek. Biraz gevrek olmali. Kapagini acik birakmazsan epoksinin raf omru baya uzundur. Belki karisimi tam iyi ayarlayamadin? hassas olcmen gerekir. Karisimi iyi ayarlayamazsan epoksi uygun sekilde kurlenmiyor ve neticede genellikle yumusak oluyor.

Ote yandan, 0.5mm yok gibi birsey. Onun da cogu recinedir. Gordugum kadari ile tek kat boru elyaf ve ustune bir iki sarim fitil elyaf gecmissin. Bu kadar az fiber ile saglikli boru elde etmen imkansiz. Zaten boru elyafinin elyaflari zigzag oruldugu icin, bence ekstra fiber sarmana gerek yok. Ancak en az 4 - 5 kat boru elyaf'i ust uste gecirmelisin ki en azindan 1.5 - 2mm kadar elyaf'in olsun. Ustune de recine gelince 2 - 2.5mm boru elde edersin. Bu muhtemelen yeterince saglam olur.

Yaptigin bir hata da bolca epoksi kullanman. Bolca kullanmana gerek yok. Elyaflar yeterince islansin tamamdir. Fazlasi hem agirlik, hem de malzemeye gevreklik katiyor, daha zayif oluyor.

Neticede elde ettigin borunun cam gibi seffaf olmamasi lazim. Epoksi cam elyafi cam gibi sonuc vermez. Cok yakindan bakarsan arkasini daha net gorursun, polisaj yaparsan daha da saydamlasabilir. Ama Cam gibi olmaz. Donuk mat goruntu normal. Muhtemelen icindeki recine oraninin dusuk, elyaf oraninin cok olmasindan kaynaklidir.

Laminasyon yaptigin recineye dolgu katilmaz. elyafi islatma yetenegi azalir yada kaybolur. Aksine mumkun oldugunca akiskan olmasini istersin ki elyaflarin mikro araliklarina daha iyi nufuz etsin.

Hazir borularin birkac cesidi var. En ucuz ve bol bulunani pultruzyon borular. Bunlarin da ucuzunda borunun capina sarilmis zigzag elyaflar pek bulunmaz. Bu borular sadece cekerek kopartmaya karsi dayaniklidir.  Egip bukmeye calisirsan kirilmaya musaittirler.

En iyi borular hem boyuna elyaflarin, hem capina elyaflarin sarildigi borulardir ki bunlar daha pahalidir. Yine de herseyde oldugu gibi ne kadar ekmek, o kadar kofte.

Bence kendi fiberglass borularini yapma fikri hala iyi bir fikir degil. Cunku daha profesyonel sartlarda ve yeterli ekipman/malzeme kullanarak yaparsan ancak verimli bir urun ortaya cikar.

Finalde tam olarak nasil bir kazanc bekledigini hatirlamiyorum fiberglass borudan. Ancak ben hala alternatiflere yonelmenin senin yararina olacagini dusunuyorum.

Eger aluminyum isini gormuyor, daha esnek birsey ariyorsan  sana bir fikir :
Kalorifer tesisatlarinda kullanilan, aluminyum folyo ve fiber orgu takviyeli pprc borular var. bu borular normal pprc borulardan daha saglamdir ve normal pprc boru kadar esnektir.

Esneklige ihtiyacin varsa fiber takviyeli pprc boru kullanabilirsin. daha rijitlik lazimsa bence hala aluminyum boru en iyi secenek.

Ben sahsen infuzyon yapamayacaksam fiber boru yapmaya girismezdim. cunku ortaya cikan malzeme ya dayaniksiz ya da agir olacak her turlu.

Karışımda hata olacağını pek sanmıyorum, 1 gram hassasiyetli terazi kullanıyorum.

Ama sanırım asıl hata tek kat örgü hortum kullanmam. Ben onu hep yetecek diye düşünüyorum. Niye ince oluyor diyorum.

Bence tamamdır.  4 5 kat yaparsam en azından daha sert ve sağlam birşey çıkar ortaya. Elle ayrıca sarmama gerek kalmaz. Onu sarabiliyor muyum diye bir denemek için sarmıştım.

Plastik boru üzerine sardıktan sonra, çıkarmak için plastik boruyu ısı tabancası ile ısıtıp büzmeyi düşünüyordum. Ama sanırım reaksiyon ısısı epey ile yaramış, fazla zorlanmadan çıktı. Bakalım uzun olunca da kolayvolacak mı?

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #8 : Temmuz 14, 2020, 01:20:30 ÖS »
  Merhaba Kadir bey;
 
  Yazılanları okuyunca aklıma direct balık kamışı geldi. Bir tavsiyede bulunmak isterim. İmkanınız var ise aliminyumun üzerine kuru ve temiz iken Talk pudrası sürün sonra koli bandını ters şekilde birbirine yapışacak şeklde sarın, bu kılıfın boruda hareket ettigine emin olun. Sonra ince bir kat sadece epoxy sürün kurusun ( elma şekerindeki dış kabuk gibi) bu kat ilerde saracagınız elyaf için alt tabaka oluşturacak. daha sonra sarmal şekilde, ters, düz döşeyerek bildiginiz elyaf döşeyip yapabileceginizi umuyorum.

  Yukarıdaki işlemi abilerimiz diyecegim (25-30 sene once), polyester recine cıkmadan eski kabloları eklemek ve zift kalıbı yapmak için yaparlardı. Kablonun sağlam yerinde yapar kabloları ekler, ek yerine kaydırıl, üsten delik delip, zift akıtırlardı. Şimdiki ısınınca büzüşen makorunlar misali.

  Saygılarımla...

Evet zorunluluklar insanlara değişik çözüm üretme kapılarını da açıyorlar. Ben önce yine plastik boru üstü epoksi+elyaf deneyeyim. Olmazsa bu yöntemi deneyeyim. Ama önce tam emin olayım, iki soru sorayım.

Alüminyum boruyu pudraladık. Tamam. Koli bandını ters derken iki tarafı da yapışkan olacak şekilde mi, yoksa yapışkan yüzleri birbirine yapıştırıp ince bir film elde etmek mi amaç. Buysa eğer zaten benim adaşın strech çözümü de bunun gibi birşey, onunki yağlı idi seninki pudralı. Benim plastik boru da bunların hazırı, ama sade...

Sam Lighter

  • Çırak Üye
  • ***
  • İleti: 96
  • Ad Soyad: Sami ÇAKMAK
  • Bulunduğu İl: İstanbul
  • Doğum Yılı: 1975
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #9 : Temmuz 14, 2020, 05:21:18 ÖS »
Merhaba;

Tam ters düz yüzey, boruya, yapışkanlı yüzey birbirini saracak şekilde yukarı. Borunun iç ceperi önemli değil ise prüzsüzlük olarak söylüyorum. Bantın yapışkan yüzyine elyafı sarıp üstünede yedirebilirsiniz ilk kat için.


Tombik Cat

  • Yeni Rehber
  • **
  • İleti: 70
  • Ad Soyad: A. Selçuk YILDIRIM
  • Bulunduğu İl: İZMİR
  • Doğum Yılı: 18.11.1954
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #10 : Temmuz 14, 2020, 07:08:16 ÖS »
Kadir Bey,
Boru dişlerinde sızdırmazlık için kullanılan teflon bant var. Onu fazla sıkmamak kaydıyla boru üstüne spiral şeklinde bir kaç kat sararsınız. Göreceksiniz esnek bir kılıf gibi olacak. Sanırım epoksi teflona yapışmıyor. Teflonun üstünde istediğiniz gibi imalat yapabilirsiniz. Teflon bantın geniş olanları da var.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2020, 09:20:41 ÖÖ »
Yapışmazlık önerileri sağlayan sevgili arkadaşlara çok teşekkürler. Çeşit çeşit çıkıyor.

Ancak sessiz sakin adaşımın vurguladığı birşey var: Burada sorun yapışma değiş sıkışma. Epoksinin kururken büzülüp(çekip) boruyu sıkıca sarması.

Ben de böyle olduğunu görüyorum. Çıkaramadığım epoksi boruyu bıçakla boylamasına yardığım zaman, kuru ağaç kabuğu soyulur gibi soyulup kolayca ayrılıyor. Yapışan bir şey yok. Ama çok sıkı bir şekilde sardığı için alttaki boruyu, kesmeden çıkarmak mümkün olmuyor.

Üç aşağı beş yukarı çözümler birbirinin benzeri. Kalıp ayırıcı sıvının yerini alıyor. Sıkışma konusu yine kalıyor.

Adaşım sonra araya hava basıp açmayı önerdi, ben başka yol denedim.

Plastik damlama boru pek sıkışma göstermedi. Gerçi örnek kısa idi ama uzun da olsa, biraz esnerse epoksi boru, plastikten ayrılıyor.

Ben hatta şöyle düşünmüştüm:

Plastik boru alüminyum boru üzerinden rahatça çıkıyor (teflonun veya koli bandının çıkması gibi). En kötü ihtimal plastik boru epoksi borunun içinde kalır (teflon veya koli bandı ayrılıyor olabilir / olmayabilir; denemedim, bilmiyorum). Ama ısı tabancası ile ısıtırsam, plastik boru büzüşüp epoksden ayrılır. Sanki ona da gerek kalmadı gibi; kürlenme sırasında ortaya çıkan ısı bir miktar bu işi görmüş gibi sanki, plastik boru da kolayca çıkıyor (kısa örnekte).

Dün akşam çok yourgundum deneyemedim; yazamadım da. Bugün belki uzun bir boru örneği denerim.

Oradaki asıl sorunum ise epoks borunun çok çok ince ve kırılgna olması idi. O da örgü elyafı tek kat kullanmamdan kaynalanıyormuş. Onu 4-5 kat yapabilirsem sanırım o da hallolacak. Asıl deneme o olacak.

Plastik boru hem hazır (sarmak yok yağlamak tuzlamak yok) hem ucuz. İçinde kalsa çok ağırlık da yapmaz. O nedenle şimdilik bana yeterli gibi görünüyor, ama yine de diğer seçenekleri deneyebilirim.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #12 : Temmuz 21, 2020, 10:31:26 ÖS »
Denedim.

Kuru olarak iki kat elyaf hortumu ancak geçirebildim. Üçüncükat geçmedi.

Epoksiye geçtim. Alt kat pek kolay ıslanmıyor. Yani tam şeffaf olup en içteki siyah hortumun görünmesi kolay olmuyor. Hadi onu da kabul ettik diyelim.

Bekledim, kurudu. Epeyce sert ve sağlam görünüyor. İçindeki siyah plastik boru ayrıldı ama çıkmadı (boru uzun sürtünme çok). Çıkmasa da sorun değil, pek ağırlık yapmıyor, esnemesine direncine pek bir etkisi yok

Kuruduktan sonra üçüncü kat elyafı giydireyim dedim, yine olmadı. Esneklik bir yere kadar. Elyaf hortum daha fazla esnemedi, iki katın üstüne geçmedi.

Boruyu zorladım. Elimle kırılmadı ama kristalleşme başladı. Yani, şefaflığı gidip matlaşmaya başladı. Yani küçük küçük çataklar oluştu demek. Kırılmadı ama görünen o ki pek yeterli olmayacak.

Özetle, ince / düşük gramajlı elyafla, çok kat yaparak boru yapmak pek mümkün görünmüyor. Gramajı yüksek, yeterince kalın tek kat elyaf olursa olabilecek gibi...

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 684
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #13 : Temmuz 22, 2020, 08:55:34 ÖÖ »
Denedim.

Kuru olarak iki kat elyaf hortumu ancak geçirebildim. Üçüncükat geçmedi.

Epoksiye geçtim. Alt kat pek kolay ıslanmıyor. Yani tam şeffaf olup en içteki siyah hortumun görünmesi kolay olmuyor. Hadi onu da kabul ettik diyelim.

Bekledim, kurudu. Epeyce sert ve sağlam görünüyor. İçindeki siyah plastik boru ayrıldı ama çıkmadı (boru uzun sürtünme çok). Çıkmasa da sorun değil, pek ağırlık yapmıyor, esnemesine direncine pek bir etkisi yok

Kuruduktan sonra üçüncü kat elyafı giydireyim dedim, yine olmadı. Esneklik bir yere kadar. Elyaf hortum daha fazla esnemedi, iki katın üstüne geçmedi.

Boruyu zorladım. Elimle kırılmadı ama kristalleşme başladı. Yani, şefaflığı gidip matlaşmaya başladı. Yani küçük küçük çataklar oluştu demek. Kırılmadı ama görünen o ki pek yeterli olmayacak.

Özetle, ince / düşük gramajlı elyafla, çok kat yaparak boru yapmak pek mümkün görünmüyor. Gramajı yüksek, yeterince kalın tek kat elyaf olursa olabilecek gibi...

Kristallesmenin en buyuk sebebi, recinenin elyaf'a gore fazla olmasi. Yuke bindiginde, yuk elyaflara binemeden epoksi kabuk uzerinde yogunlasiyor olmali. Epoksi koparma kuvvetine karsi elyaf kadar asla saglam degil. Dolayisi ile catlaklar olusmasi da normal. Epoksi catlayip acildiktan sonra yuk elyaf'a biniyordur. Elyaf kuvveti absorbe ediyordur ve boylece daha fazla kiramiyorsundur.

Normalde, bir kati islatip, recine kurunu tamamlamadan ikinci kati uygulamaya gecmen lazim. Ancak sen hortum elyaf kullandigin icin tabi bu mumkun olmuyor gordugum kadariyla.
Bu sartlarda elyafi elle sarmak lazim. Onu da dikkatli ve muntazam sarmak lazim. Yazin epoksi 10dk de kurlenmeye baslarken de bunu yapmak ne kadar mumkun olur bilemiyorum. Yavas kurlenen bir epoksi temin etme sansin varsa o sekilde belki.

Boyle bir borunun hafif ve saglam olabilmesi icin ince ve cok katmanli elyafi infuzyonla yapmak sart. Tek katmanli el yatirmasi epoksi ile alacagin sonuclar gramaji cok abarti olmadiktan sonra bundan cok farkli olmayacaktir. Gramajli elyafta yuzey girinti cikintilari yine cok olacak. Bu girinti cikintilarda hep epoksi birikecek ve yuke geldiginde yine yuku once epoksi karsilamak zorunda kalacak. Bu da yine catlaklara sebep olacak ve epoksi catlayip kendini salana kadar elyaf'lara dogru duzgun yuk binmeyecek. ince elyaflari cok katli yaptiginda yuzeydeki artik epoksi cok ince bir katman seklinde olacagindan, yuke gelse bile esneyebilme kabiliyeti olacaktir. Dolayisi ile butun elyaflar en bastan yuku tartacaktir.  Infuzyonun avantaji, elyaf yuzeyinde, elyafi birbirine baglamak icin gerekenden bir gram fazla bile epoksi kalmiyor olusu. Dolayisi ile yuke maruz kalinca, daha ilk andan itibaren yuku elyaflar tartiyor.

Bunlar kompozit isinin ince ama cok onemli detaylari. Uygun yolla yapmadiktan sonra elyaftan bir verim alinamiyor ne yazikki.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 970
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Cam Elyaf Boru Nasıl Yapılır ?
« Yanıtla #14 : Temmuz 22, 2020, 09:33:37 ÖÖ »
Evet normalde tek katı iyice ıslatıp "yapıştırıp" ondan sonra ikinci kata geçmek lazım. Hortumun ikinci katını ıslakken geçirmek hiç mümkün değil.

İki kat oldu oldu. Olmadı, dahası yok. Oldukça az epoksi kullanıyorym aslında. İyi ıslanan yerlerde birikim yok. Orada demek istediğim, her ne kadar tek kata göre sert ve sağlam görünüyorsa da, iki kat da yeterli değil. Ama fazlasını yapmak da mümkün olmadı.

Evet yazın çalışmak çok zor. Hemen kürleniyor ve donup kalıyor. Islatmak mümkün olmuyor. Çok az miktarlarda çalışmak lazım, o da ayrı ölüm. Dediğin gibi yavaş epoksi bulmak gerek.

Ee, incelikleri yaptıkça öğreniyor insan. Elini kirletmeden olmuyor.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
8113 Gösterim
Son İleti Ağustos 10, 2011, 03:35:56 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
28 Yanıt
31911 Gösterim
Son İleti Kasım 02, 2023, 04:27:59 ÖS
Gönderen: Mehmet Köstekçi
0 Yanıt
8996 Gösterim
Son İleti Ağustos 11, 2011, 06:36:29 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
1 Yanıt
11778 Gösterim
Son İleti Kasım 29, 2011, 09:38:54 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
0 Yanıt
5439 Gösterim
Son İleti Ağustos 11, 2011, 06:45:31 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
4 Yanıt
8692 Gösterim
Son İleti Eylül 15, 2012, 01:29:34 ÖS
Gönderen: osmanuysal
15 Yanıt
19388 Gösterim
Son İleti Haziran 26, 2023, 07:43:43 ÖÖ
Gönderen: Mehmet Köstekçi
31 Yanıt
22740 Gösterim
Son İleti Haziran 21, 2023, 07:25:35 ÖS
Gönderen: cherhem
27 Yanıt
28130 Gösterim
Son İleti Mayıs 18, 2015, 08:58:01 ÖÖ
Gönderen: celenoglu