Epoksi ve elyaf ile çalışırken özellikle bizler bolca hata yaparız. Amatör tekne yapan kişiler için,bu malzemeler ile yeni yeni haşır neşir olan kişiler için bu hatalar normal karşılanabilir ve çözümleride çoğu zaman vardır.
Bu hataların başında hava kabarcıkları gelir. Bizler son teknoloji vakumlu ekipmanlara sahip olmadığımız için ister istemez işlemimizde hava kabarcıklarını bırakıyoruz.
Öncelikle hava kabarcıkları neden oluşur ?
-Bazı bölgelerde yağ,kir,toz kalıntıları kalmıştır. Yüzey iyi temizlenmemiştir. Bu bölümlere epoksi yapışmaz ve o bölgede yapışmamadan ötürü hava kabarcığı oluşur.
-Yüzey hazırlığı iyi yapılmamıştır. Yüzeyde girinti çıkıntılar vardır ve çukur bölümlere elyaf yapışamayacağı için yada yüzeydeki yükseltilerin alt kısımlarında yine aynı şekilde yapışma olmayacağından hava kabarcığı oluşur.
-Elyaf düzgün şekilde yayılmamıştır.Tam gergin değildir. Buruşuk kısımlar yine yapışma yapmaz ve hava kabarcıklarına sebebiyet verir. Elyafı yayarken gerginliğini sağlamak için az miktarda zımba kullanmakta fayda vardır. Daha sonra o zımbaları çıkarmayı unutmayınız !
-Keskin dönüşlerde genellikle dönüşün bir kısmında hava kabarcığı oluşur. Örnek vermek gerekirse havuzluğunuzu elyaf kaplayacaksanız 90 derecelik dönüşlerde hava kabarcığı kalma ihtimali yüksektir.
-Kontrplakların birleşim yerleri iyice macun doldurulmamıştır ve bu kısımlarda hava kabarcığı oluşur.
Benim aklıma gelen sebepler bunlar.
Eğer hava kabarcıklarına müdahale etmezseniz zamanla buraya su girmeye,sızmaya başlar ve bu bölümler hem su yalıtımını sağlıklı yapmaz hemde kullandığınız,yalıtmayı planladığınız malzemeyi çürütmeye başlar. Polyester teknelerde yaşanan ozmoz sorununun bir benzeri ile karşı karşıya kalırsınız. Tam bir yalıtım için hava kabarcıklarına %100 müdahale etmelisiniz.
Peki nasıl müdahale edeceksiniz ?
Benim teknemi yaparken uyguladığım kendime göre uygun bulduğum bir yöntem mevcut. Bazıları bu hava kabarcıklarını tek tek falçata ile kesmeye o şekilde temizlemeye çalışıyor. Kendinizi yormaya hiç gerek yok. Bu iş için taşlama motoruna takacağınız 60 veya 80 numara disk zımpara çok faydalı oluyor.
Öncelikle sağlığınız için kaliteli bir maske takıyorsunuz ve disk zımpara ile hava kabarcıklarına tabiri caizse dalıyorsunuz.
Disk zımpara saniyeler içinde hava kabarcığını soyar ve yapışmış kısma kadar eritir.
Sonra siz oluşan bu soyulmuş kısma uygun elyaflar kesip,soyulmuş kısmın temizliğini yaparak ( mümkünse tiner,aseton vs ile güzelce silip) elyaf yama işlemini yapabilirsiniz.
Elyaf yamasını keserken eğer iki kat elyaf yapıyorsanız 2. katın biraz daha dışarıya taşmasına izin verebilirsiniz ama tek kat yapıyorsanız elyafları öpüştürmeniz gerekir. Eğer hava kabarcığı olan alanın dışına taşarsanız bazı bölgelerde elyafınız 2 kat olur ve yüzeyde bozulmalar yapar.
Yamayı yaparken önce alanı epoksi ile güzelce ıslatıp ahşabı doyurup sonra elyafı yapıştırıp epoksi ile doyurmanız gerekir.
Daha sonrasında ise normal zımpara-macun prosedürü ile işleminize devam edip yüzeyi düzgün hale getirebilirsiniz.