Şimdi ne desem ki ehem, ehem
Her ne kadar yelkenli tekneler için tavsiye etmeseler de vardığım kanaat posta aralarını eşit açmak kaydıyla %10 kadar uzatmanın çok sıkıntı çıkarmıyacağı, hatta stabiliteyi ve hızı artıracağı aşikar.
Ancak kayık denen nesne öyle bir tuhaf yaratık ki; bir yerine dokunsan oynamadık yeri kalmıyor. Deplasman artıyor, Hız artıyor dolayıısıyla artan hız oranını karşılayacak yelken alanı, onuda dengeleyecek salma oranı v.s. derken her bir yanı oynuyor. Bu açıdan bakıldığında aman planla oynamayın demekte haksız sayılmazlar.
Ancak bu yapılmaz bişey değil yeterki neyin niçin yapılacağını bilelim.
İşte bu noktada H.M.Barkla amcam bir tablo çıkarmış ve demişki 7M ile 19M. arasındaki teknelerin büyüme yada küçülmelerinde bu oranlara uyarsanız ortaya çıkan yeni tekne performans açısından model alınan tekne sınıfında kalır.
Yukarıda paylaştığım tabloya göre sztrandek 650 yi %15 büyüterek yaklaşık 7,5 metre bir tekne yapalım dersek:
S 650 deplasman sürümü değerleri:
gövde 649 cm uzunluğu
D³ug. Su hattı 600 cm
W. Hull 248 cm
W. Su Hattı 211 cm
Daldırma gövde 45 cm
Yelken Alanı 27M2
Deplasman 2260 kg
Burada tablodaki L=1,15 oldu yani varsayılan büyüme oranı.
Şimdi en, boy, yüksekliği eşit %15 büyütmeye kalksak tombul tıknaz bişey ortaya çıkıyor. Yani teknenin formu bozuluyor. Ama:
Tabloya göre genişlik, derinlik, fribord yükseklik değerlerini hesaplamak için L değerini 07 nci kuvveti ile çarpmak gerekiyor. Yani =1,15^07 = 1,102779
Diğer hesaplamalar için de tablo karşılığındaki ölçek katsayısı ile çarpmak gerekiyor. Buradan Yeni teknemizin yaklaşık değerleri aşağıdaki gibi olur.
Yeni tekneye YT dersek:
S750 nin sayfasındaki değerlerle karşılaştırıldığında görüleceği gibi teknenin boyunu %15 büyüttüğümüzde S750 değerlerine yaklaştığı gözlenecektir.
Ez cümle Hoca Nasreddin misali: Bu yolla bacağını gagasını kırpmak suretiyle hoşumuza giden planı bir kuşa çevirip isteklerimize daha yakınlaştırmak mümkün görünüyor. Bunun içinde benim gibi biraz cahil cesareti lazım işte...