2 ihtimal veriyorum. Fiber ihtimali vermiyorum. Eger dogrudan kompozit malzeme uretilmiyorsa, aluminyum uzerine fiber kullanmanin muhendislik acisindan bir katkisi yok. Aksine teknenize is yapmayan agirlik eklemis oluyorsunuz.
1 - Eger macun cekiyorlar ise, dolgu macunudur o.
Malum, Metal ( ister aluminyum ister celik olsun ) tekneler kaliptan cikmadigi icin, imal ederken kusursuz yuzey elde etmeniz pek mumkun olmayacaktir. Dolayisi ile dolgu macunu ile yuzey duzeltmesi yapmak gerekir. Ayni oto kaportacilarin yaptigi gibi.
Yoksa boya attiktan sonra ufacik kusurlar dahi yansimalarda kendini hemen belli eder. Aluminyum da ucuz bir malzeme olmadigindan, pahali tekne alacak adam o kadar parayi verip orasi burasinda amator surucunun gazabina ugramis araba gibi gorunen tekne istemez.
2 - Macun olmayabilir. Belki de boya oncesi primerdir. Bir cok boya, farkli malzemelere yapismak icin primer tabakasina ihtiyac duyar. Boya oncesi primer ozellikle metallerde sarttir. Cunku asil koruyucu olan boyalar genelde metal'e direk yapisamaz. O sebeple metal ile boya arasina, hem metale iyi yapisan, hem de koruyucu boyanin iyi yapistigi bir baglayici gerekir.
Zaten boya secerken de bunlari dikkate almalisiniz. En iyi cevabi da boya firmasinda bulursunuz. Cogu boya saticisi boyayi uygulayacaginiz yuzeyi soylediginizde size nasil bir primer kullanmaniz gerektigini yada nasil bir hazirlik gerektigini soyleyecektir. Muhtemelen kullanacaginiz boyayi ureten firma onun icin cesitli primerler de uretiyordur.
Yani eger aluminyumda kararli iseniz iki yolunuz var.
1 - Son estetik sizin icin onemli ise, tekneyi bitirdiginizde bence bir oto kaportaci ile anlasin. Aluminyuma iyi yapistigi bilinen uygun epoksi macun'u siz temin edin. Kaportaci, gerekli yerlere macunla dolgu yaparak boyaya hazirlasin. Kendiniz yapmaya kalkarsaniz, bu konuda deneyimli degilseniz macundan sonra da hala yamuk yumuk bir goruntu elde etmeniz olasi. Macunla yuzey duzeltmek zor is ve tecrube ister. Siz tecrube kazanana kadar onlarca kilo epoksi macun harcarsiniz. O parayi oto kaportaciya verin. Cevre kirliligi olmasin. Zira epoksi geri donusemeyen bir malzeme. kullandiginiz yerde sonsuza dek dogaya zarar.
2 - Son estetik sizin icin o kadar onemli degil size, guzel bir yuzey hazirligi sonrasi primer ve boya atacaksiniz. Bitecek. Ancak ben aluminyum malzemeye o kadar para yatirdiktan sonra guzel yuzey isterdim acikcasi
Eger aluminyum isciliginde oldukca tecrubeli degilseniz tavsiye etmem.
Malzeme saticisiymissiniz. Bu durumda hangi aluminyum alasiminin tekne sartlarina uygun oldugunu biliyorsunuzdur diye dusunuyorum. Yanlis bir secim teknenizi kaybetmenize yol acabilir.
Eger hiz ve hafiflik sizin icin cok onemli bir unsur degil ise ve ahsap isi de size uygun degil ise celigi de dusunun derim. Belki aluminyum icin dusuneceginiz butcelere daha buyuk bir tekne de yapabilirsiniz.
Celik her turlu eziyete katlanir.
Egmesi, bukmesi, duzgun olmazsa tamir etmesi kolaydir.
Amator biri bile iyi kotu yeterince saglam kaynak yapabilir.
Her turlu boya isi aluminyum'a gore daha kolaydir.
Ilerde bir sorun olursa, sorunlu bolgeyi taslama ile keser, yeni bir sac levhayi yerine kaynatir devam edersiniz. ne ozel kaynak makinesi gerekir, ne de ozel yetenek.
Celik tekne bir yere surtse boyayi cizdik der devam edersiniz. Aluminyum'u epey kalin kullanmadiysaniz bir panik sebebi, acaba deldik mi tekneyi diye.
Bunlar benim tecrubelerime dayanan dusuncelerim. Dogrudan tekne imal eden birisi olmasam da surekli olarak makine ve otomotiv sektorune muhendislik urunleri gelistirdigimden bilgilerimi paylasayim dedim.